Kisvárda

Keress az oldalunkon

Kisvárda elhelyezkedése

Kisvárda város Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Kisvárdai kistérségben, két nagy tájegység határánál fekszik, keleten a Nyírség, nyugaton a Rétköz határolja. A település a Rétköz mocsarának védelmében épült egykoron. Nyíregyházától 47 km-re északkeletre, a 4-es főút mellett, az ukrán határtól 22 km-re terül el. Északról Döge, északkeletről Fényeslitke, keletről Pap, délkeletről Anarcs, délről Ajak, nyugatról Rétközberencs, északnyugatról Kékcse határolják.


Kisvárdát geográfiailag a keleti részén homokdombos területével a Nyírség homokbuckáihoz, nyugati részén a Rétköz mély fekvésű, volt mocsárvilágához, és a két rész közé észak felé kiszélesedően beékelődő, a hajdani tölgyes erdővel borított, enyhén hullámos terület kapcsolja össze Dögén és Fényeslitkén át a Tisza jelenlegi öntésterületével.

Kisvárda éghajlatának sajátos vonása van az Alföldön, mivel a Zempléntől és Kárpátoktól alig 20-50 km-re van, ezért az alföldi és hegyvidéki légáramlás egyaránt alakítja. A város hőmérsékletjárására a nagy hőingás jellemző a kontinentális éghajlat eredményeként, így a legmelegebb és leghidegebb hónap átlaghőmérséklete közötti különbség a 25 °C-ot is elérheti.

Megosztás
FaceBook  Twitter  


Partnerrendezvények:

Kori Sziget KisvárdaChloé New YorkbanLeveleki SzabadidőpartKisvárdai Gasztrozenei Fesztivál