Kisvárda

Keress az oldalunkon

Kisvárda rövid története

kisvarda_regenA településen már az írott történelem előtti korokban megjelent az ember, hiszen különböző korszakok leleteit tárták fel itt. Kisvárdán a honfoglaló eleink is megtelepedtek, ezt bizonyítja, hogy a megyei első honfoglalás kori lelete innen került elő. Helyi írott hagyományok szerint 1082-ben I. László itt templomot alapított a kunok (besenyők) feletti győzelem emlékére. Kisvárda királyi birtok volt a 12. század elejéig, ekkor a Gutkeled nemzetség kapta meg, s a nemből származó egyik alág felvette a Várday nevet. A családot 1271-ben említik először ezen a néven. A nevet a várral rendelkező település (Warda, Warada néven emlegetik ekkoriban a helyet) után kapták.

A Várdayak a középkorban kiváltságokat (vásártartási jog elismerése (1337), szabadispánság (1368), révjog (1387), pallosjog (1393), várépítés joga (1415), országos vásár tartásának joga (1453)) harcoltak ki maguk és a település számára. Kisvárda 1421-től mezőváros, 1468-tól pedig a szabad városok önkormányzatának előnyeit élvezi, ezt a kiváltságot Várday István Bács-kalocsai érsek, Mátyás király fő- és titkos kancellárja adományozta. A mezőváros lakossága a 15 század végén megközelítette az ezer főt, s a népesség mintegy negyede már nem jobbágyi munkából élt. A fejlődést mutatja, hogy e század második felében építeni kezdik az új várat, melynek a főbb részei el is készülnek, és a római katolikus templomot is ekkor emelik, bővítik.

A Dózsa-féle felkelés, a belháborúk, a vallási villongások és szabadságküzdelmek miatt a lélekszám csökkent, a Rákóczi-szabadságharc kezdetén nem érte el a 400 főt. Maga a fejedelem többször megfordult Kisvárdán. A 18. század közepén már érzékelhető a létszámgyarapodás. Ez a békét hozó évtizedeknek, és részben a bevándorló zsidóknak köszönhető. 1784-ben ezren felüli a lakosság létszáma. Ekkoriban már az Esterházy család Kisvárda legnagyobb birtokosa, mert a Várday család 1584-ben fiúágon kihalt, s a família utolsó tagjának, Várday Katának a leánya, Nyáry Krisztina, Esterházy Miklóshoz ment nőül (1624), s így ez utóbbi családon belül öröklődött a birtokrész.
Kisvárds_felkelés
A 19. század közepétől meginduló polgárosodás a dualista korban virágzik ki, ekkor alakul ki Kisvárda kereskedőváros jellege. Ezt a tevékenységet a lakosság negyedét kitevő zsidóság bonyolította le. 1872-től a települést vasút kapcsolta a külvilághoz, ez mind a személyek, mind az áruk mozgását, mozgatását meggyorsította. A dualista korban - amikor Kisvárda csak nagyközségi státusszal bírt - jött létre a lakóhely oktatási, egészségügyi, közúti és közmű-infrastruktúrája is, s ez élt tovább a két világháború közötti időszakban. A második világháború idején, a fronton és a hadifogoly-táborokban meghalt katonákon kívül, a holokausztban elpusztult mintegy 2.500 főnyi zsidóság is.
1945 után a gazdasági és politikai változások miatt egy időre stagnálás következett be Kisvárda életében, majd a megkezdődő iparosítás révén a település 1970-ben visszanyerte a városi címet. Ekkor az iparban és az építőiparban 2.100 fő dolgozott, az összes kereső közel 38%-a.

kisvarda2A rendszerváltás idején a város lakossága meghaladta a 18.000 főt. A korábbi szocialista ipar egy része megszűnt, a megmaradtak tulajdonost váltottak, a kereskedelemben megjelentek a multinacionális cégek. Ezekben az években is új középületekkel bővült a város (pl.: felüljáró, tornacsarnok, egészségügyi központ), de a város inkább a túlélésért küzdött, mint a látványos fejlődésért. Az ezredforduló környékén és azt követően további gyarapodás ment végbe (pl.: tanuszoda, élményfürdő, földhivatal, egyházi és városi iskolák építése, felújítása, köztéri szobrok felállítása).
Az utóbbi évtizedben a városmag érzékelhető fejlődésen ment keresztül: kialakították a sétáló utcát, megújult a könyvtár, átépítették és kibővítették a városházát, megépült a Konferencia Központ, napjainkban pedig folyik a Rétközi Múzeum felújítása. Az említett helyek nem csupán új külsőt kaptak, hanem pezsgő élet is költözött beléjük.
Megosztás
FaceBook  Twitter  


Partnerrendezvények:

Kori Sziget KisvárdaChloé New YorkbanLeveleki SzabadidőpartKisvárdai Gasztrozenei Fesztivál